Метакритика

Говорити про літературну критику в сучасному українському арт-процесі дуже важко. По-перше, будь-яка культурна критика зараз переживає кризу через деконструкцію критеріїв оцінки (привіт Жилю Дельозу та Дерріді), а по друге – з розвитком капіталізму культура, перетворившись в об*єкт економічних відносин, повинна приносити прибуток або опинитись в глибокому андерграунді. Тому критика почала виконувати, скоріш за все, роль промоції та піар-ходу, аніж реально оцінювати та аналізувати. На мою скромну думку, є кілька причин занепаду літературної критики.

Перша з них: через тісні взаємозв*язки у літературній тусівці, написати справді розгромну статтю, або принаймні таку, яка об*єктивно покаже недоліки тексту, стало неможливим. Такий критик автоматично стає аутсайдером арт-процесу, заручившись особистими образами. 
Далі: існує прірва між літературознавчими текстами, монографіями, дисертаціями та рецензіями читачів. Зацікавлений читач натикається або на надскладну термінологію та формалізовану подачу, або на любительську оду або хейт на текст. 
Варто згадати й про відсутність в країні якоїсь системної школи літературної критики. Є осередки, які по клаптикам вивчають ту чи іншу методологію або жанр, але так, щоб узагальнити – ні. Адже відсутня якась інституціоналізація критики, а вона ой як потрібна, бо чи вписана українська література в контекст історії європейської літератури? Чи є адекватний порівняльний аналіз? А чи впорядкований та систематизований хаос літературного процесу в Україні? Ні.

2 коментарі

Інга Кейван
Ці роздуми Андрія Тужикова — результат перших зборів «Осередку літературної критики». Проект ми, сподіваюся, вже запустили. Принаймні, є кілька людей, які справді налаштовані серйозно займатися літературною критикою. Ми для себе вирішили остаточно, що це справа потрібна (згодом про все розкажемо детальніше). Але для нас зараз важливі думки людей з приводу того, чи потрібна літкритика і якою вона потрібна.
Сергій Воронцов
Доросла людина, якій є що сказати, буде думати по «тусовку»? Дитячий підхід. Ну, перше вона думає про гроші, якщо вони від тусовки, то дійсно не рипнешся, але якщо десь інше джерело знайшов, то вже «зажгі»))). Просто література стала такою малозначущою, що ти з великою ймовірністю аутсайдер в будь-якому випадку. На сьогодні, мені здється, це вялий бізнес з деякими фондами. Або приватна справа. І, до речі, чим більше це бізнес із фондами, тим мізерніший вихлоп
Останній раз відредаговано
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте