Мистецтво – НеМистецтво

Якось, знаний у Чернівцях, літературний критик та публіцист Сашко Бойченко пожартував, що сучасна поезія і проза відрізняються лише за вирівнюванням тексту по лівому або правому краю сторінки. З усіх нападок на сучасне мистецтво, які мені доводилося чути, ця особливо дотепна і влучна. Вона не висміює сучасну літературу, а навпаки – висміює примітивний підхід до її аналізу. Попри всі непорозуміння довкола форми і змісту сьогоднішнього культурного продукту, він має неабиякий запит у невеликого прошарку більш-менш притомної молоді, а якщо це читаєте, то ви точно притомна людина, в сенсі суспільного життя.

Є історія про те, як одна жінка, зайшовши до галереї, переплутала концептуальне полотно, з забитим в нього цвяхом, з гачком для верхнього одягу. Про що це говорить? Про те, що погляд людей радянської епохи на культуру відстає років на 70, якщо не більше (знайоме число, правда?). Є звичайно якісь маргінальні осередки, які імпортуюсь західні традиції сюди, але, на жаль, вони не диктують курс Міністерству культури. Дайте почитати шкільній вчительці української мови та літератури щось з сучукрліту, наприклад Іздрика. Навряд вона, після Тичини і Сюсюри, сприйме таку літературу. Для середньостатичного школяра письменники бувають тільки мертві. Бачили б Ви, як школярі дивуються, коли дізнаються, що Ліна Костенко жива. Отож чому так склалося, що паралельно існують дві культури, одна – відносно андерграундна, а інша – шароварна? Де стався цей розрив, адже в природі все змінюється плавно. Щось мені підказує, що число 70 має до цього якщо не пряме, то принаймні дотичне відношення.

Саме тут і виникає фраза «Чим не зрозуміліше мистецтво, тим воно сучасніше». Таке можна почути лише від класичного обивателя, який перестрибнув з Шевченка на Іздрика, від хору ім. Григорія Верьовки на Dakh Daughters, від Білокур до Поллока. Щоб зрозуміти незрозуміле, треба повернутися до передумов, маніфесту мистецької течії. Коли знаєш, що постмодернізм карнавалізує культуру, то якось легше сприймається.

І наостанок. Час бінарної опозиції «Мистецтво – НеМистецтво» пішов геть. Культурному продукту необхідно і достатньо бути концептуальним, а приналежність до мистецтва – приємний бонус.

5 коментарів

Галина Маслак
Є величезна прірва між віршами і поезією. За якими критеріями чиїсь бездарні вірші сьогодні вважаються мистецтвом? Лише тому, що їх надрукували, чи тому, що в автора є натовп юних шанувальниць (які, зазвичай, не мають смаку ні в поезії, ні у виборі хлопців?)
А всі ці школи молодих письменників? Ви можете уявити, щоб Гете чи Достоєвський ходили на «курси підвищення кваліфікації?» Творцям «культурного продукту» варто мати хоч трохи самокритики, а не ганятися за славою, грошима чи увагою публіки, — доволі сумнівними цінностями. Хай хоч іноді задають собі питання, чи матимуть їхні роботи хоч якусь цінність через 20, 100, 500 років? Коровьйова і Бегемота на них нема.



P.S. У моїх твітах рівно стільки ж мистецтва, скільки у віршах деяких сучасних поетів. Додати б туди ще нецензурної лексики — і можна видавати свою збірку.
Галина Маслак
На додаток — дискусія щодо того, чи є мистецтвом простиня Тимура Новікова на виставці сучасного мистецтва «Manifesta» в Петербурзі. Об'єкт дискусії — саме та простиня, яка внизу з полосками.



Святослав Вишинський
«К чему поэты в скудные времена?» (Фридрих Гельдерлин)
Максим Дупешко
Найсмішніше те, ця війна між «народниками» і постмодерністами абсолютна безглузда у контексті розвитку сучасного мистецтва в світовому вимірі. Бо й ті і ті уже давно неактуальні. Принаймні це я помічаю за текстами Нобелівських лауреатів з літератури останніх років. Постмодернізмом там вже давно не пахне. Ще з 1945 року стало зрозуміло, що старий світ зруйнований, що Бога в теологічному розумінні немає, і що можна стібатися над усіма попередніми догмами та цінностями. Але вже пройшло 70 років після цієї руйнації і настав час каміння збирати. Тобто будувати новий світ. В тому числі і у мистецтві. Я ще не знаю як ця течія буде називатися (дехто вже заявляє про альтермодернізм), але вона ось-ось уже виглядає за рогом. В нас же тим часом і досі йде дискусія про те, чи писати матом чи ні, чи білий має бути вірш чи ні і т.д.
Олексій Пономаренко
Лишився такий в повітрі післясмак відомої фрази: «Всі під.си, а я Дартаньян».
Це тіпа якщо я ходжу на футболі на ультрас сектор, мені потрібно написати пост про те що «фаєр краще сємок», і всі хто цього не розуміє і не підтримує, футбольні Сосюри)
І до речі, ви просто не з тими вчителями певно знайомі)))
Якшо шо то читаю, відвідую заходи, але ось кордон між мистецтвом і не мистецтвом, він такий хліпкєнькій… Це як в фільмі 1+1 паралітік продавав другу картину-мазню свого сідєлки-нєгра за 10 штук євро.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте